• april

    6

    2023
  • 93
  • 0
Vintermålning

Vintermålning

Det sägs ofta att månader utan R kan målas utomhus, och det finns olika anledningar till detta. Temperaturer under +7°C är inte ovanliga på vintern, höst eller tidigt på våren. Detta är den lägsta temperaturen för att applicera vattenbaserade produkter. Vid målning med lacknaftaburen alkydoljefärg är det möjligt att måla i temperaturer ner till -5°C, men notera att det avser dagens lägsta temperatur.

 

Svensk röd villa på vintern

Vid målning av trä bör luftfuktigheten inte överstiga 16 %. Detta är svårt att uppnå även på vintern, då temperatur och kondens gör att träet suger upp fukt och gör det svårt att torka ordentligt. Det idealiska vädret för att måla är en molnig dag med runt 20 grader i luften. Målning bör inte göras i direkt solljus. Målar du i solen torkar färgen för snabbt och hinner därför inte tränga in lika väl i träet.

 

Det måste finnas något skydd

Omålat trä måste dock skyddas för att det inte ska bli sårbart på vintern. Det beror på att fukt och snö tränger in i träet vilket gör att det ruttnar. Träet som används i moderna hem är tyvärr inte av samma höga kvalitet som användes i de äldre stugorna i norr. Modernt trä behöver grundfärg och färg för att överleva vintern. Annars kommer den att skadas av fukt.

 

Fönstermålning på vintern

Men om du vill måla dina fönster på vintern kan du göra det genom att installera fönstergaller på utsidan av fönstren. I det här fallet behöver du vinterisolering i dina fönsterskydd, gärna nära dina fönster. Värmeelement krävs. Fönsterskydd är väldigt dyra, speciellt om du behöver vinterisolering och behöver köpa ett flertal för att måla dina fönster. Att måla under dagen, när det är tillräckligt varmt ute, ger färgen bättre förutsättningar för att torka.

 

Utomhus vintermålning

Om fasaden behöver målas och vintern närmar sig kan montern täckas med en presenning och värmas med ett värmeelement. Det finns även ett komplett väderskydd som man kan hyra från ställningsfirmor som helt omger huset. Detta gör att du kan skapa rätt miljö för grundning och målning av fasaden. Men det krävs mycket ansträngning och mycket pengar.

 

Brådskande lösning

Den sista lösningen, om du inte har möjlighet att måla din fasad innan vintern kommer, är att belägga den med färglös träolja för att skydda den på vintern. Träolja håller kvar fukten och skyddar träet. Kontrollera förutsättningarna och hitta det bästa tillvägagångssättet för ditt hem. I de flesta fall är det önskvärt att ge fullständig väderbeständighet, men om träet är mycket mjukt och motståndskraftigt mot fukt kan skydd undvaras med användning av lämpliga färger och material. Du kan alltid lita på våra målare. Kontakta oss idag för en kostnadsfri offert!

FÅ EN KOSTNADSFRI OFFERT

Begär en offert från oss så återkommer vi med ett kostnadsförslag snarast!

BEGÄR EN OFFERT
Om oss

Bostadslyckan AB tillför värde till dina målningsprojekt med vår utmärkta kunskap och erfarenhet. Räkna med oss för alla målningsprojekt. Vi är här för att uppfylla dina projektkrav med professionell noggrannhet.

Senaste inläggen
Mest sedda
© 2023 Sidan är en del av Renovex.se