• april

  5

  2023
 • 103
 • 0
Väggmålning

Väggmålning

En ny färg kan helt ändra hur rummet upplevs. Ljusa färger kan få ett rum att se större ut. Förutom att ge ett rum ett annan sken, är nymålade väggar väldigt mycket enklare att hålla rena. Därför är målning av innerväggar en lönsam investering. Med ordentlig planering och förberedelser är det inte så svårt att få bra resultat.

 

Hur man målar inomhusväggar

Mycket arbete krävs innan väggarna kan målas om. Du kan bara måla om du har förberett ordentligt. Starta med att måla hörnen med hjälp av en mindre pensel. Även området runt element, ramar, foder, lister osv. Efter att detta är klart så kan du måla resten av väggarna. Kom ihåg att applicera färgen uppifrån. Det är viktigt att skydda de ytor du inte vill måla.

 

Måla dina väggar genom dessa steg:

 1. Förberedelser – förbered väggen med spackel och sandpapper
 2. Rengöring – damma av väggen och dammsug golven
 3. Måla alla trädetaljer såso foder, dörrkarmar och lister.
 4. Måla med en pensel – runt kanter, element och anslutningar
 5. Tejp – skyddar de trädetaljer och lister som inte ska målas i detta steg.
 6. Rolla – rolla färgen uppifrån och ner

Spackla igen samtliga ojämnheter och hål. Om du målar över gamla tapeter måste du säkerställa att den fäster bra. Jämna sedan skarvarna så att ytorna blir släta.

 

Sänk temperaturen för målning av innervägg

Inomhusväggar kan målas när som helst på året, men föredrar de svala sex månaderna. Detta beror på att lägre temperaturer är bättre när man målar om inomhus. Vid 15 plusgrader flyter färgerna bättre vilket leder till att resultatet oftast blir bättre.

 

Måla raka kanter till taket

Du behöver en liten pensel samt en mindre roller för att måla raka kanter mot taket. Börja med att applicera färg längs kanterna med en pensel så nära kanten som det går. Använd sedan en liten roller. Genom att ta de stegen skapar du en bred färgkant mellan tak och vägg och kan sedan applicera resten av färgen med hjälp av en större roller.

 

Måla väggar utan ränder

Det är viktigt att måla vått-i-vått för att det inte ska uppstå ränder. Detta gör att du slipper släpa med rullar och penslar där färgen redan är torr. För att förhindra detta är det smidigast att dela väggen i olika sektioner. Du kan till exempel börja i det övre vänstra hörnet och sedan arbeta dig ner i fältet. Nästa sektion blir bredvid dör du började, fortsätt sedan på samma sätt tills hela väggen är målad.

 

Grundmur

Beroende på material och tidigare färger på väggarna rekommenderas att måla väggarna i en grundfärg. Detta gäller särskilt vid målning på obehandlade ytor eller tapeter. Basfärgen ser till att topplacken fäster bra på ytan. I vissa fall vill du kanske bara fixa ett litet område som är fläckigt eller blekt från solen. I dessa fall är det vanligtvis bäst att inte bara måla den önskade utan hela väggen istället. Den nya färgen har en helt annan glans än den gamla, så det kommer att se dåligt ut om man enbart målar över de skadade delarna. Du behöver spackel, maskeringstejp sandpapper och maskeringstejp. Det är också praktiskt att ha lite skyddsplast till hands för att lägga på trappor och golv. Vad du behöver för din väggmålning. Du behöver färg, olika penslar samt rollers i olika storlekar samt ett teleskophandtag.

 

Hur man målar trappväggar

För att måla om väggarna över trappor används samma tekniker som används när du behöver måla alla andra väggar. Trappan är svår att nå och stegen kan inte ställas upp ordentligt, så det finns en speciella plattformar för trappan som man ansluter till stegen.

FÅ EN KOSTNADSFRI OFFERT

Begär en offert från oss så återkommer vi med ett kostnadsförslag snarast!

BEGÄR EN OFFERT
Om oss

Bostadslyckan AB tillför värde till dina målningsprojekt med vår utmärkta kunskap och erfarenhet. Räkna med oss för alla målningsprojekt. Vi är här för att uppfylla dina projektkrav med professionell noggrannhet.

Senaste inläggen
Mest sedda
© 2023 Sidan är en del av Renovex.se