• april

    6

    2023
  • 59
  • 0
Tips till dig som vill måla om kakel

Tips till dig som vill måla om kakel

Steg för steg instruktioner om hur du ändrar färgen på kakelplattor.

Så här ändrar du färgen på ditt kakel

Idag är det många som inspekterar sina kök och badrum och bestämmer sig för att renovera dem. Reparationer är ofta mycket nödvändiga och kan öka värdet av ett helt hus… men många av de reparationer som görs i praktiken är lite överdrivna och görs inte billigt. Du kan renovera och få den där lilla boosten utan att tömma ditt sparkonto. Genom att måla om kaklet skulle vi nog säga att 9 av 10 fall så fungerar det minst lika bra. De flesta vet att väggar, golv och tak går att måla. Istället kommer vi att fokusera på detaljerna, särskilt hur brickorna målas om. Kakelplattorna i sig är ofta det första som rivs ned och slängs, det anser vi att de är helt onödigt, ifall man inte planerat att byta till kakel med mosaiker eller mönster. Att köpa och installera en ny kostar mycket pengar och tar mycket tid. Naturligtvis är det ibland nödvändigt att byta ut. I vissa fall slits kaklet ut och kan inte repareras. Om plattan är sprucken eller allvarligt skadad kommer målningen inte att förbättra den och den måste bytas ut. Men om kaklet är av bra kvalitet finns det goda skäl att överväga att måla eller byta färg på kaklet. Vi visar dig hur i sex steg.

 

Steg för att ändra kakelfärg

Ofta är den avgörande faktorn färgen på den befintliga kakelplattan. Som regel är det lättare att rita en mörk bild ovanpå en ljus än vice versa. Därför är vita kakel lättare att måla med en mörkare blå nyans än vitt på blått. Detta fungerar men kräver mer precision för att den blå färgen inte ska synas igenom. Men beige eller en andra neutrala nyanser av vit, till exempel, fungerar väldigt bra. Börja med att rengöra kaklet. Använd alltid riktig målartvätt. Vanliga väggar är ofta inte särskilt smutsiga och det kan räcka med att bara använda ett rengöringsmedel. Men eftersom kaklet står i köket ligger det ofta bredvid spisen och fett, mat, matstänk kommer på det. Detta gör rengöring mycket viktig. Gör du detta halvhjärtat så kommer färgen att falla. Om dina fogar är kraftigt kalkade, rengör dem genom att tillsätta en liten mängd Ättika 24 % och blanda med 40-gradigt vatten i en sprayflaska och tvätta av. Torka sedan av allt med en varm fuktig trasa. Om det finns hål eller sprickor kan de fyllas med spackel. Använd ett våtrumsspackel.

 

Spackla kakel i badrummet

Låt det torka. Det här punkten är viktigt. Om kaklet inte är torr förvandlas allt till pannkakor. Grundmåla med häftgrund. För bästa resultat rekommenderas en skumgummiroller (mindre modell). Svåra fogar kan täckas med hjälp av en pensel. Glöm inte att måla flera lager. Det är kan bli mycket gupp och ojämnheter och det ser inte lika bra ut. Dags att måla. När grundfärgen är torr, är det äntligen dags att börja måla! Räkna med minst två strykningar på kaklet och använd med fördel en roller. Om du till exempel vill måla vit färg över mörk färg måste du lägga till ytterligare ett lager. Klart!

 

Byt färg på kakelfogen

Om dina fogar ser tråkiga och slitna ut kan du köpa speciella fogpennor som är väldigt lätta att använda. Detta är vanligtvis ett väldigt enkelt sätt att ändra utseendet på en kaklad vägg. Om du har en tydlig fog runt de vita plattorna är en svart fogpenna ett bra val. Detta ger oss en helt ny yta i vid bemärkelse. Fogarna påverkar i hög grad helhetsintrycket.

FÅ EN KOSTNADSFRI OFFERT

Begär en offert från oss så återkommer vi med ett kostnadsförslag snarast!

BEGÄR EN OFFERT
Om oss

Bostadslyckan AB tillför värde till dina målningsprojekt med vår utmärkta kunskap och erfarenhet. Räkna med oss för alla målningsprojekt. Vi är här för att uppfylla dina projektkrav med professionell noggrannhet.

Senaste inläggen
Mest sedda
© 2023 Sidan är en del av Renovex.se