• april

    6

    2023
  • 98
  • 0
Så målar du taket

Så målar du taket

Det nymålade taket ger rummet en fräsch känsla. Detta gör stor skillnad för den totala upplevelsen och förbättrar trivsel i ditt hem. Om du har målat om dina väggar kommer du att vara särskilt medveten om hur viktigt ditt tak är för hela ditt hem. Om taket ser smutsigt ut i kontrast till de nymålade väggarna ger helhetintrycket av ett smutsigt rum. Ska du måla om väggarna, överväg att måla om taket också. Här är några tips för att måla om taket.

 

Takmålning inomhus

Det första man ska göra när man målar ett tak är att skydda ytor som du inte önskar ska få färgstänk med kartong och skyddsplast Det hjälper också till att ta ut möblerna från rummet. Detta gör det enklare att nå alla ytor och måla. Om du också ska måla väggarna, se till att börja med taket.

 

Förarbete

För vackra resultat är det väldigt viktigt att utföra noggrant förarbete på väggarna såväl som i taket. Börja med att fylla i eventuella sprickor eller håligheter i taket med spackel. Slipa sedan för att jämna till ytan. Taket tvättas sedan för att rengöra ytan och ta bort slipdamm. Även i de fall du inte spacklar eller slipar taket är det trotsallt viktigt att rengöra det innan du målar.

 

Så målar du för bästa resultatet

Efter ett förarbete, fortsätter du med att måla själva taket. Du kan då änvända en roller till en början. För bart trä, missfärgningar och nikotinskada ska du applicera grundfärg först och sedan topplacken. Lägg långa drag med en roller och kom ihåg att följa fibrernas riktning. Måla i flera lager.

 

För att undvika att göra fel

Om det verkar komplicerat att måla taket på egen hand kan vi hantera det. Vänligen kontakta för en gratis offert.

 

Sänk temperaturen

Vid inomhusmålning är det bra om temperaturen kan sänkas. Vid 15 grader sprider färgen sig bättre och färgen torkar även jämnare. Du kommer att få bättre resultat.

 

Vägg till tak färg

Om du vill måla rakt i takets kanter, måla kanten först med hjälp av en mindre pensel. Måla sedan så nära kanterna som möjligt med en mindre roller. Sedan är det dags att måla med en stor roller.

 

Takmålningsriktning

Det är bäst att måla taket i riktningen som ljuset rör sig. Så, börja med fönstren och måla mot mitten.

 

Målning av taklisten

Måla till sist taklisten. Använd en pensel för att fördela färgen jämnt. Börja forma lite och måla hörnen. Vill du att listen ska dela samma struktur som taket har kan du fylla listen med en roller.

 

Måla taket utan droppar

När man målar taket är det svårt att undvika dropp. Men det finns ett knep för att undvika att färg rinner längs pendeln ner på dina händer. Tejpa målartejpen på botten av din pensel eller rullhandtag så att det inte droppar på dina händer.

 

Takmålning på furu och paneltak

Om du vill måla ett trätak i ett rum bör du måla grundfärgen först. Detta är nödvändigt för att skapa en bra bas för topplacket. Innan du applicerar topplacket, applicera två lager basfärg.

 

Måla badrumstaket

Badrummet ska målas med våtrumsfärg. Ett anti-mögelmedel tillsätts i färgen, så färgen är motståndskraftig mot fukt i badrummet. Resten av målningen är gjord på samma sätt.

 

Vad kostar takmålning?

Det beror helt på storleken på taket och mängden arbete som behövs. Kontakta oss gärna för ett prisförlag.

 

Vilka verktyg du behöver för talmålning

Du behöver skyddspapper och maskeringstejp, svamp- och rengöringsmedel, spackel, spackelskrapa och sandpapper, roller och förlängningskaft, pensel samt färg. Både takfärg och grundfärg.

 

Hur ofta ska taket målas?

Det finns inga generella regler om hur ofta ett innertak ska målas om. Det beror till mycket på mängden smuts som når upp till taket samt hur ofta väggarna målas om. Fördelen är att tak och väggar ska målas om samtidigt.

 

Hur målar man ett tak utan ränder?

Huvudsaken är att måla vått i vått. Måla med andra ord inte där färgen redan är torr. Du kan också undvika ränder genom att applicera tillräckligt med färg på rollen så att varje drag med rollern räcker.

FÅ EN KOSTNADSFRI OFFERT

Begär en offert från oss så återkommer vi med ett kostnadsförslag snarast!

BEGÄR EN OFFERT
Om oss

Bostadslyckan AB tillför värde till dina målningsprojekt med vår utmärkta kunskap och erfarenhet. Räkna med oss för alla målningsprojekt. Vi är här för att uppfylla dina projektkrav med professionell noggrannhet.

Senaste inläggen
Mest sedda
© 2023 Sidan är en del av Renovex.se