• april

    6

    2023
  • 146
  • 0
Så målar du kakelfog

Så målar du kakelfog

Nya och fräscha fogar med hjälp av lite färg kan verkligen ge hela rummet ett nytt utseende.

 

Städning

Att måla om kakelfogarna är ett väldigt enkelt sätt att snabbt fräscha upp ditt badrum, kök och annat kaklat. Detta kan vara lite obekvämt, och det är bra att veta att hur du rengör fogarna kommer påverka slutresultatet. En ordentlig rengöring innan målning är viktig för att ge färgen de bästa förutästtningarna för att fästa på fogarna. Fogarna är smala, damm och smuts fastnar lätt på dem, så rengöring är ett måste. Om du skippar att rengöra eller slarvar riskerar du att färgen inte fäster på de smutsiga ytorna. Använd lämpligt rengöringsmedel och tandborste vid rengöring av fogarna. Det är pilligt och tar tid, men det ger också bra resultat. Finns det kalkavlagringar bör ett rengöringsmedel mot just detta användas. Det finns ett bra knep för att ta bort kalk med enbart vatten blandat med vinäger som rengöringsmedel. Blanda det i en sprayflaska och spraya det på ytan, låt det sitta en stund innan du torkar av det med en ren och fuktig trasa. Vi rekommenderar också att du köper en kakelskrapa speciellt utformad för att ta bort envisa kalkavlagringar och andra avlagringar. Du kan köpa det på din närmsta byggvarubutik.

 

Byt färg eller bättra på den befintliga

Om du har bestämt dig för att uppdatera ditt badrum är detta ett billigt och effektivt sätt att börja. Färgen på fogarna kan målas om till en uppsjö av olika färger. Att byta från till exempel vita fogar till svarta kan göra stor skillnad för helhetslooken och är en enkel och billig uppgradering.

 

Penna eller borste

När ytorna är torre och rena är det äntligen dags att måla. Det finns många olika typer av fogfärg, men det absolut enklaste tillvägagångssättet är att använda sig av en fogpenna. Placera pennan mot fogen och fyll i med den nya färgen, snabbt och enkelt. Denna färg har också fördelen att den torkar snabbt. Du kan också måla med en pensel, men var noga med att skydda själva kaklet med maskeringstejp. Frihandsmålning med pensel kan vara farligt och man vill inte lämna för många färgfläckar utanför fogarna. Här behövs lite mer precision, men hittar du inte en fogpenna i den färg du önskar är detta ett alternativ.

 

Att tänka på

Valet av färg på fogen är oerhört viktigt så att resultatet blir konsekvent och bra. Fogarna innehåller medel som aktivt motverkar mögel, ett grundkrav i våta badrum. Om du är osäker på vilken färg du bör välja, fråga gärna i färgaffären. För bästa resultat, arbeta i etapper. Rengör först och måla sedan. Efter målning, låt färgen torka försiktigt. Smutsiga och ojämnt färgade fogar är röriga och ganska fula. Att lägga några timmar på att måla om dem är ofta värt det av flera olika anledningar. Resultatet blir väldigt fräscht och ger en ny känsla. De flesta fogfärger fungerar lika bra i badrum och kök.

FÅ EN KOSTNADSFRI OFFERT

Begär en offert från oss så återkommer vi med ett kostnadsförslag snarast!

BEGÄR EN OFFERT
Om oss

Bostadslyckan AB tillför värde till dina målningsprojekt med vår utmärkta kunskap och erfarenhet. Räkna med oss för alla målningsprojekt. Vi är här för att uppfylla dina projektkrav med professionell noggrannhet.

Senaste inläggen
Mest sedda
© 2023 Sidan är en del av Renovex.se