• april

  6

  2023
 • 92
 • 0
Så gör du för att kitta och måla fönster

Så gör du för att kitta och måla fönster

Fönster är de mest sårbara delarna av ditt hem och kräver det vanligaste underhållet. Naturligtvis utsätts fönster ständigt för två klimatförhållanden: inomhus och utomhus. På vinterdagar överstiger temperaturskillnaden i och utanför fönstret ofta 30-40 grader. Förutom att konstant exponeras för regn, sol, snö och vind är det inte svårt att förstå att fönster utsätts för slitage året runt.

 

Tecken på slitage

Man bör regelbundet inspektera fönster och utvärdera deras tillstånd. Naturligtvis är det mest uppenbara tecknet på att fönstret är slitet att färgen skalar eller att kittet skalar när det torkar och punkterar. Inspektera också noggrant valvet och ramen för tecken på röta. Se till att det inte finns några mellanrum mellan ramarna för att förhindra att fönstret läcker. Plåt, beslag och gångjärn kan rosta vilket förståss isåfall måste tas bort.

 

Renovera fönstret med målning

Det kan räcka med att måla om karm och bågar. Därefter kan fönstret hänga kvar. Å andra sidan, om du behöver en allt-i-ett-lösning är det bättre att arbeta med ett fönster åt gången för att få jobbet gjort rätt. Vi utgår från att fönstret är så pass skadad att man behöver renovera det på djupet, återställa beslagen och kitta om fönstrena.

 

Förhållandet

Det bästa vädret för fönsterreparation är en molnig sommardag. Undvik hög luftfuktighet och håll fönstren borta från direkt solljus. Fönster ska inte vara fuktiga när du målar om dem, så om det nyligen regnat bör du vänta några dagar. Fukthalten i trä bör liggar på runt 14 procent. Är fukthalten närmare 18-20 procent så är träet för blött för att börja laga fönster. För att återställa fönstret behöver du handskar, målartvätt, färgskrapor samt en fönsterskrapa. En skruvmejsel krävs för att skruva loss beslag och gångjärn. Du behöver också en stålskrapa och en stålborste för att få bort rosten. Man kan även använda rostskyddsmedel för att återställa de från rosten. För att applicera det nya kittet behövs en kittkniv, en fogspruta samt utomhusmaskeringstejp. För att slipa fönster behöver du fint sandpapper och ett slipkloss. För oljefärgsmålning kan man med fördel använda en mindre rundpensel tillsammans med vanliga målarpenslar. Investera i en kvalitetspensel för bästa resultat under renoveringen, handtag till fönster.

 

Olja och färg

Det går bra att smörja slipade fönster med linolja. Linolja är en mycket genomsläpplig och miljövänlig produkt som skyddar trä. Välj en vanlig trägrundfärg som grundfärg. Någon sorts oljefärg används vanligtvis för att måla fönster. På senare tid har akrylfärger blivit populära för målning av fönster. Idag har de flesta färgtillverkare speciella nyanser för fönster.

Så här gör man:

 1. Plocka ned fönstret och placera det på din arbetsbänk. Du bör med fördel stå i skuggan och arbeta.
 2. Lossa hårdvara och gångjärn. Skrapa bort all färg och rost från metalldelar och applicera nytt rostskydd. Låt det torka.
 3. Skölj karmar och bågar med färglösning och skrapa bort all färg och allt kitt. Använd en stor tvåhandsskrapa för stora ytor samt en liten skrapa för att nå vinklar. Ta bort allt kitt med en kittkniv. Borsta sedan den rena ytan med en stålborste. Var alltid försiktig när du borstar och skrapar för att undvika att skada fönsterytorna.
 4. Om dina fönster har gamla färgstänk eller andra fläckar kan du rengöra dem med en fönsterskrapa, diskmedel och vatten.
 5. Slipa sedan karm och bågar. Ta bort alla färgrester för att få en fin och jämn slipyta. Skaka av allt slipdamm.
 6. Efter att träet har slipats och borstats kan det oljas. Applicera olja på hela ytan och torka bort all överflödig olja efter bara några minuter.
 7. Det betyder att du måste börja applicera grundmålningen innan oljan torkar. Applicera ett jämnt lager och använd en rundpensel för små ytor.
 8. Tvätta dina penslar medans färgen torkar.
 9. Efter grundmålningen, applicera nytt kitt med fogsprutan, börja med att täcka ytan med maskeringstejp ca 1 mm från kittfasaden. Ett bra tips vid kittning av fönster är att skära av fogsprutans munstycke i en vinkel på cirka 45 grader. Ta sedan en kittkniven och skrapa bort överflödigt kitt. Slutligen, slipa av kittfogen med ett vått finger för att få en slät yta.
 10. Små sprickor och luckor i trä kan också fyllas med fönsterkitt. Efter att kittet har torkat, slipa ytan.
 11. Skruva tillbaks gångjärn och beslag och du är redo att applicera täckfärgen.
 12. Stryk täckfärg väl jämnt. Du kan använda en rundpensel för kanter och kittet, och en stor borste för karm och bågar.
 13. Montera sedan dina renoverade fönster och njut!

FÅ EN KOSTNADSFRI OFFERT

Begär en offert från oss så återkommer vi med ett kostnadsförslag snarast!

BEGÄR EN OFFERT
Om oss

Bostadslyckan AB tillför värde till dina målningsprojekt med vår utmärkta kunskap och erfarenhet. Räkna med oss för alla målningsprojekt. Vi är här för att uppfylla dina projektkrav med professionell noggrannhet.

Senaste inläggen
Mest sedda
© 2023 Sidan är en del av Renovex.se