• april

    6

    2023
  • 71
  • 0
Målarfärg som innehåller farliga ämnen

Målarfärg som innehåller farliga ämnen

Innehåller dina färger farliga ämnen, hur kan du skydda dig själv och miljön från dessa farliga ämnen? Tyvärr innehåller färgen farliga ämnen vilket i stort är okänt för allmänheten och för dem som regelbundet ägnar sig åt olika typer av måleriarbeten. Vi har blivit lurade av falsk säkerhet angående färg. Tidigare var cirka 70 % av alla färger fyllda med olika lösningsmedel, men med tiden har detta svindlande antal ökat markant. Enbart 10 % av färgerna på marknaden idag innehåller giftiga lösningsmedel. Färgerna du köper är vattenbaserad, och det här spelar så klart roll: det handlar både om hur du mår efter en avklarad dag av målning och hur lätt det var att rengöra redskapen du använde. Tidigare var det nödvändigt att släcka elden med eld samt tvätta penslarna och rullarna med thinner eller mineralsprit, men nu räcker det med vatten. Säkrare och lättare att måla.

 

Färgen innehåller konserveringsmedel

Detta betyder dock inte att de färger som för närvarande finns på marknaden är säkra och giftfria. å andra sidan. Många målare vittnar om att efter kontakt med färgen på huden uppstår utslag, klåda och allmänna allergiska reaktioner. Det är dags att testa färgen.

 

Farliga ämnen i färg

Individuella testresultat visar att mer än 90 % av färgburkarna på hyllorna i Sverige, Frankrike, Spanien och Storbritannien innehåller farliga ämnen. I grund och botten handlar det om två styfken olika konserveringsmedel, de kallas MI och BIT. MI och BIT kan orsaka allvarliga allergiska reaktioner, det värsta är att när du väl börjar reagera är de svåra att vända. Det senare gör att det kan vara svårt för målare med allergi att fortsätta sitt vanliga arbete. Eksem och svåra blåsor läker vid minimal kontakt. Detta är ett stort problem som måste förändras. Det ska tilläggas att 71 av de absolut vanligaste europeiska färgerna deltog i testet, och 94 % av de testade färgerna innehöll även dessa ingredienser.

 

Hur löser man ett problem?

En enkel lösning är att visa information om färginnehåll tydligare. För närvarande, om en färg innehåller till exempel MI eller BIT, visas inte innehållslistan. Det stora problemet är att det finns gränser för vad färgtillverkare kan göra. Om denna gräns överskrids kommer varningstexten att visas på denna färg. Tillverkarna gör sitt bästa för att undvika denna varningstext eftersom den är avskräckande och omotiverande för konsumenterna. Det innebär att blanda flera olika konserveringsmedel istället för att enbart hålla sig till ett konserveringsmedel. Tydligare märkning gör att fler kan se vilka olika ämnen som faktiskt används. Tills dess, läs så mycket du kan och undvik direktkontakt med färgen. Bättre att vara säker än ledsen.

FÅ EN KOSTNADSFRI OFFERT

Begär en offert från oss så återkommer vi med ett kostnadsförslag snarast!

BEGÄR EN OFFERT
Om oss

Bostadslyckan AB tillför värde till dina målningsprojekt med vår utmärkta kunskap och erfarenhet. Räkna med oss för alla målningsprojekt. Vi är här för att uppfylla dina projektkrav med professionell noggrannhet.

Senaste inläggen
Mest sedda
© 2023 Sidan är en del av Renovex.se