• april

    5

    2023
  • 70
  • 0
Måla dina tapeter

Måla dina tapeter

Tapetfärg – Du kan måla på tapeten och slipper alltså plocka bort den om du önskar måla väggarna. Men som med alla målningar är det väldigt viktigt att förbereda ordentligt. Om du planerar att måla väggar är det också viktigt att se till att tapeten du önskar måla på sitter ordentligt på väggen. Detta görs med hjälp av det så kallade vattentestet. Om det är tapetserat, gör samma hörn- och kantarbete som för en vägg utan tapeter. Du kan sedan måla direkt på tapeten. Kom ihåg att applicera färgen uppifrån. Eftersom väggarna ser ut som nya behöver taket ofta också målas också. Annars är risken stor att taket ser smutsigt ut mot bakgrund av nymålade väggar. Här är några tips för att tapetsera.

 

Kontrollera tapetens fastsättning

För att göra detta, fukta väggarna med vatten. Om tapeten är svullen och det finns många stora luftbubblor på dem, gör vattenbaserad färg detsamma. I sådana fall kommer tapeten inte att kunna krympa luftbubblorna när den torkar. Därför, om det finns många stora luftbubblor vid kontroll med vatten, rekommenderas att plocka ned den gamla tapeten istället för att måla ovanpå.

 

Måla på tapet – skarvar

Det är väldigt viktigt att bearbeta skarvarna så att de inte är synliga. Ibland måste man klippa sömmarna med den så kallade tapethyveln. Skär bakom eller mot fogen. Spackla över skarvarna och slipa fram en slät yta.

 

Måla gamla tapeter

Gamla tapeter kan målas om om de fästs ordentligt på väggen. Ta annars bort enskilda segment eller hela tapeter efter behov. Fyll hål, djupa repor och ojämnheter och jämna ut sömmar med spackel. Dessutom bör tapeten slipas för att ytan ska bli helt slät.

 

Reparera tapetmålning

Reparerade tapeter ska målas på exakt samma vis som gamla tapeter. Därför är det oerhört viktigt att slipa spacklet så att ytan blir helt slät. Reparationstapeter har en solid bas och kräver mindre målning. Lämplig för ojämna ytor som grov tapet eller då du önskar dölja ojämna ytor.

 

Skala bort tapeter

Om tapeten är tjock kan du till exempel använda en hårtork för att avlägsna den gamla tapeten. Ett annat tips är att täcka tapeten med mycket tapetklister. Täck sedan ytan i plast. Efter några dagar kan du ta bort plasten och avlägsna den gamla tapeten.

 

Vanliga frågor

Är det möjligt att måla på tapeter?

Ja, det är fullt möjligt att måla tapeten om den är fast applicerad på väggen.

Vad man ska titta efter när man målar tapeter?

Det absolut viktigaste är att se till så att tapeten är vällimmad för att det inte ska bli några luftbubblor vid målning. I sådana fall är det ofta bättre att avlägsna den gamla tapeten helt och hållet innan du påbörjar ett målerijobb.

Kan man måla på tapeter flera gånger?

Om tapeten är rätt applicerad kan den målas om om och om igen.

Vad behöver du för att måla tapeter?

Förutom de rollers, penslar, spackel och sandpapper man vanligtivs behöver vi målning av väggarna behöver du även en tapetskrapa och en mattskärare.

FÅ EN KOSTNADSFRI OFFERT

Begär en offert från oss så återkommer vi med ett kostnadsförslag snarast!

BEGÄR EN OFFERT
Om oss

Bostadslyckan AB tillför värde till dina målningsprojekt med vår utmärkta kunskap och erfarenhet. Räkna med oss för alla målningsprojekt. Vi är här för att uppfylla dina projektkrav med professionell noggrannhet.

Senaste inläggen
Mest sedda
© 2023 Sidan är en del av Renovex.se