• april

  6

  2023
 • 89
 • 0
Hur man målar i våtrum

Hur man målar i våtrum

Våtrumsmålningsguide Här kommer några tips och tricks för den som vill måla våtrum. Vi guidar dig steg för steg genom hela processen. Om du behöver hjälp av en professionell, vänligen kontakta oss.

 

Kan man måla ett fuktigt rum?

Att måla är det absolut enklaste sättet att snabbt förvandla ditt hem. Att lägga till lite färg kan förvandla det mest tråkiga rummet till ett inbjudande, stimulerande och roligt utrymme. Färg är kul och möjligheterna är oändliga.

 

Badrum målat grått

Dock kan lackmaterial endast användas i vissa områden. Rummet är torrt, utan vattenbarriär. Nej, detta påstående är inte sant. Att måla om i ett fuktigt rum är också möjligt, men kräver lämpliga material, precision och kunskap. Det är därför vi bestämde oss för att dela med oss av kunskap vi har om att måla våtutrymmen. Om du vill förvandla ett tråkigt badrum till en ljus färg är det också möjligt. Som alltid är målning ett billigare och enklare alternativ än kakel osv.

Först och främst när det kommer till målning av våtrum bör du veta att det finns olika våtrumssystem. Såkallade VT och VA. VT står för Vattentätt ytskikt och VA står för Vatten Avvisande ytskikt. VT ska användas vid målning av badrummet. VT används när väggen är utsatt för direkt spolning. Vilket vanligtvist händer bredvid duschen och badkar. En tumregel är att man ska använda VT inom 1 meter från t.ex. dusch.

Om du vill måla om en vägg vid t.ex. handfatet, överväg att använda ett VA-system. Detta beror på att systemet fungerar bra med små stänk från t.ex. vattenkranen. Därför passar VA också bra in i köket.

Vi rekommenderar att använda våtrumsystemet VT i badrummet. Det här stycket beskriver hur man måla med det.

 

Måla ett våtrum

Steg-för-steg målning av våtrum:

 • Rengöring: Börja med att rengöra väggen som ska målas. Använd målartvätt, var noga med att använda gummihandskar. Om du har områden som drabbats av mögel eller kraftiga kalkavlagringar, försök att använda 24 % ättika först. Om fläcken kvarstår, köp speciell Mögel & Algtvätt i din färghandel.
 • Skrapning och rengöring: Använd en skrapa för att ta bort lös färg eller tapeter. En del tapeter kan ha skalat av. Om det inte fungerar måste du måla tapeten. PVC-materialet måste avlägsnas helt. Tvätta med rengöringsmedel och vatten, torka av väggen med T-röd för att få bort eventuella rester av t.ex. mjukningsmedel.
 • Spackla: Spackla på ojämna ytor och sprickor med ett Lätt Vått (ett speciellt våtrumsspackel). Glöm inte heller att spackla fogen mellan golv och vägg och slipa med finkornigt sandpapper.
 • Jämna ut: Alla takets hörn måste jämnas med Tätfog och vatten. Det är lämpligt att spackla Tät grundfärg på en absorberande yta.

Det här är ett viktigt förarbete och du bör vara beredd att spendera mycket tid här. Gör varje steg systematiskt och försök inte tvinga dig själv att gå framåt. Från detta förarbete beror på hur bra slutresultatet blir. Nästa steg är att sätta upp väven. Fäst glasfiberväv mjukt mot ytan du har rollat. Med basfärg. Lägg tyget ca 3 cm ovanför mattan och nästa våd sätter du i kant med den första. Vid hörn, låt våden passera med ca 2 cm från hörnet och överlappa våden på andra sidan med samma marginal. 2 cm För rör och kranar måste först alla brickor tas bort. Vid rör behöver sedan skära av en bit av väven och vid kran skära ett kors i väven innan vi installerar vävet i fråga. Ta bort överskottsväven från rör och kranar. Använd gärna en kniv. Var dock försiktig så du inte skadar gipsskivan.

Måla våtrummen:

 • Låt tyget torka (ca 30 minuter) och applicera Tät Grundfärg ca 3 cm under vävens kant.
 • Använd pensel för hörn, små ytor och vid stora ytor anväds roller. Det tar cirka 6 timmar för grundfärgen att torka.
 • Avsluta med ett tät täckfärg efter eget val. För att ett badrum ska uppfylla VT-godkännandekriterierna krävs det minst två strykningar. Se också till att alla öppningar i väggarna (till exempel nära rör) är stängda.

 

Badrumsmålning

Badrummet har på senare tid blivit en plats där vi slappnar av och laddar våra batterier. Under hektiska och stressiga tider behöver du en plats där du kan återhämta dig och vila. Platsen som är för detta blir badrummet, inredningen och utseendet blir viktigt i sammanhanget. Utifrån detta är det ingen lätt uppgift att välja rätt färg till sitt badrum. Idag finns även en uppsjö i en mängd olika färger och nyanser. Detta hjälper dig att välja färger för att koppla av efter en lång dag på jobbet. Om man tittar på trender är skandinaviska inredning populära, men ljusare, naturliga färger är också populära. Även olivegrön har blivit en populär färg att ha i sitt badrum tillsammans med ockra och sotgrå.

 

Badrumsmålning

Vi åtar oss alla olika typer av arbeten, oavsett volym. Måla om ett litet badrum eller förvandla ett stort badrum till ett riktigt spa. Badrumsfärger bör stå sig genom tiderna och vara en värd investering.

FÅ EN KOSTNADSFRI OFFERT

Begär en offert från oss så återkommer vi med ett kostnadsförslag snarast!

BEGÄR EN OFFERT
Om oss

Bostadslyckan AB tillför värde till dina målningsprojekt med vår utmärkta kunskap och erfarenhet. Räkna med oss för alla målningsprojekt. Vi är här för att uppfylla dina projektkrav med professionell noggrannhet.

Senaste inläggen
Mest sedda
© 2023 Sidan är en del av Renovex.se