• april

    5

    2023
  • 92
  • 0
Dags att måla huset

Dags att måla huset

Att måla ett hus eller fasad är en mycket stor och storskalig uppgift. Att göra det själv tar mycket tid. Fasadmålning kräver precision, erfarenhet och kunskap för att nå bra resultat. Vi målar alltid hus, från målning av små hus och större villor till storskaliga fasadprojekt. Våra målare har all nödvändig utbildning och kompetens för att måla ett hus eller fasad.

 

Rengör fasaden före målning

Fasader är ofta hårt slitna av väder och vind. Detta i kombination med de ofta mycket smutsiga ytorna kräver en del extraarbete innan man målar huset, vilket alltid inkluderar rengöring av fasaden och applicering av grundfärg för att förbättra fastsytan. Om fasaden är murad, innan du påbörjar något annat arbete, bör den inspekteras för sprickor som kräver reparation. Detsamma gäller träfasader som bör kontrolleras för skador, fuktskador och murket trä. Är det en svårt skadad träfasad så behöver den troligen repareras genom att byta ut några träpaneler samt spackla och fylla i sprickorna. Putsade fasader kan kräva ny putsning för att skapa en snygg yta. Vi tillhandahåller även snickeri och murartjänster, så att du får en säker och pålitlig service från en och samma aktör.

 

Rengöring av trä- och murade fasader

Rengöring av fasaden före målning krävs. Färdigställd efter renovering av fasaden. Båda typerna av fasader bör rengöras med målartvätt eller alg- och mögeltvätt. Den gamla färgen ska också skrapas bort för att skapa en yta som den nya färgen fäster bättra på. Särskilt i äldre hus rekommenderas inte högtryckstvätt då det kan skada fasaden.

 

Applicera en primer på fasaden

När stegen ovan är klara så är det dags att grundmåla fasaden med en primer som täckfärgen fäster bättre på. Valet av primer beror på om fasaden är av trä eller putsfasad. En annan egenskap hos primern är att den minskar mängden färg som används vid målning av fasaden, samtidigt som den förbättrar fastytan.

 

Måla putsad fasad

Efter avslutat underhålls- och städarbete och torkning av fasaden är det dags att börja måla, med olika metoder och olika verktyg. Om du målar ett litet hus kan du använda allt från en färgspruta till en roller. Stora byggnader behöver alltid stora kompressorer och färgsprutor för att spraya nya fasader. Vid målning av putsfasader används främst kalkfärger, kalkcement eller silikatfärg, beroende givetvis på de tidigare använda färgerna.

 

Målning av träfasader

Som vid putsfasad, utför förarbeten, tvätta och torka fasaden. Finns det gammal färg, slipa den grovt för att den nya färgen ska hålla bättre och skrapa bort eventuell lös färg.
De färger som vanligtvis används för att måla träfasader är baserade på alkydolja eller akrylat, beroende på färgen huset tidigare målats i.

 

Hur mycket kostar det att måla om husets fasad?

Det går inte att sätta ett fast pris för att måla ett hus eller en fasad då det beor på storleken och färgval. Först och främst kommer vi till dig och ger dig ett erbjudande. Vi lämnar alltid en fast avgift för projektet istället för att arbeta per timme. Våra priser på färger och tapeter hittar du här.

 

När ska fasaden målas?

Om färgen till exempel har lossnat och fasaden är skadad är det definitivt dags att reparera. Målade träfasader håller vanligtvis 10-15 år. Murad fasad har vanligtvis en livslängd på 35-45 år. Självklart finns det mer hållbara fasader som alltid kräver en behovsanalys innan ett projekt påbörjas. Den bästa tiden för målning är mellan april fram till september, då det varken är för varmt och fuktigt.

 

När kan fasaden målas efter rengöring?

Innan du börjar måla ytterväggarna bör du vänta tills fasaden torkat. Fullständig torkning av fasaden tar 1-2 veckor.

 

Går det att måla fasaden om det regnar?

Om du skyddar fasaden från regnet kan du måla fasaden även när det regnar. Detta kan till exempel göras med en presenning på utsidan av byggstänningen. Detta rekommenderas dock inte på grund av den höga fukthalten.

 

Kan man måla om fasaden vid kyla?

Ommålning av fasaden kan göras med vattenbaserade färger ända ned till temperaturer på +5 grader. Alkydoljebaserad färger för hemmet kan målas i temperaturer hela vägen ned till minus 5 grader.

 

Behövs bygglov när jag vill måla fasaden?

Vanligtvis sätt kan fasaden på villan målas om utan tillstånd från designern. Stora kontorsbyggnader och kulturmärkta byggnader kräver vanligtvis bygglov. Om större förändringar har gjorts och du har valt en annan färg kan din villa också behöva det.

 

FÅ EN KOSTNADSFRI OFFERT

Begär en offert från oss så återkommer vi med ett kostnadsförslag snarast!

BEGÄR EN OFFERT
Om oss

Bostadslyckan AB tillför värde till dina målningsprojekt med vår utmärkta kunskap och erfarenhet. Räkna med oss för alla målningsprojekt. Vi är här för att uppfylla dina projektkrav med professionell noggrannhet.

Senaste inläggen
Mest sedda
© 2023 Sidan är en del av Renovex.se